pátek 4. března 2011

Socializace - díl druhý

Do dvou týdnů musím odevzdat komplexní esej, na kterou je třeba načíst minimum patnácti knih a zhlédnout deset filmových snímků.
Takže jsem včerejší večer strávila v hospodě.

Když jsem se před rokem těšila na univerzitní život, jedním z důvodů byl fakt, že nikdo nebude kontrolovat hodinu mých příchodů. Doma mě hrozně rozčilovalo, že jsem pokaždé probudila své rodiče nočním scházením skřípavých schodů. Předběžné otázky týkající se očekávané hodiny návratu mě vždy rozhodily a musela jsem uvnitř dusit výčitku, že mi v mých devatenácti letech nedůvěřují.
Přesto musím přiznat, že zde kalit moc nechodím. Mám pocit, že chodím méně, nežli doma. Asi je to tím, že jsem si ještě nestanovila oficiální pivaře ani tradici.
Angličané užívají krásné spojení go out, které v našem věku neznamená jednoduše jít ven, ale jít kalit/se pobavit/pít.

Poslední dva čtvrteční večery jsem strávila v hospodě The Varsity, která je umístěná na kampusu. (Pořád se mi nezdá, že je legální mít hospody na akademické půdě.) Chodím tam se svými českými a slovenskými přáteli, které jsem zde potkala. Ještě se mi nepodařilo smířit se se zdejšími absurdními cenami alkoholických nápojů a pohled na můj rozpočet mě dnes ráno trochu rozrušil.

Tak jako tak to byl dobrý večer. Čechů a Slováků se nás sešlo (bohužel) docela málo a po chvíli jsme se s kamarádkou přesunuly ke stolu s jejím volejbalovým týmem. Po několika vyloženě trapných a nucených pokusech o konverzaci s jedním volejbalistou jsem jí děkovně kývla na nápad opět se přesunout. Zrovna dorazili její spolubydlící z koleje.

Strávila jsem s nimi zbytek večera. Když se kamarádka rozhodla k odchodu asi hodinu před zavíračkou, napadlo mě, zda bych se taky měla zpakovat. V podobných situacích mívám pocit, že jsem ztratila zázemí. Tentokrát mi ale bylo docela fajn (možná dáno třemi pintami piva a jedním panákem rukoly). Nakonec jsem tam byla jen já a tři týpci, a přestože jsem je tolik neznala, konverzace vůbec nestála a byla příjemně přirozená.
Mám z toho radost. Jsou to totiž mí budoucí spolubydlící na příští rok. A taky teď vím, že nejsem asociál. Akorát je třeba, aby se snažily obě strany.

Vrátila jsem se na kolej kolem půl druhé ráno. Mí spolubydlící kupodivu neřešili matematické výpočty na chodbě. Sundala jsem si bundu a boty a lehla do postele.
Příště se alespoň pokusím sundat si podprdu. Dnes ráno jsem se probudila s nepříjemnou otlačeninou na hrudní kosti.

A z nějakého důvodu mi v hlavě neustále hraje píseň Dumb od Nirvany.

Think I'm just happy.

Fáze, kdy se budu cítit dumb, mě zřejmě teprve čeká.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

náhodou jsem narazila na tvůj blog. Taky chci po gymplu studovat na univerzitě v Británii a chtěla jsem si přečíst, co nejvíc názorů, abych neudělala nějakou blbost :) Slyšela jsem, že tamější vysoká je na úrovni střední v ČR a podobný řeči, kterým teda moc nevěřím. Co si o tom myslíš? A co vlastně studuješ za obor?
Předem díky za odpověd¨
Katka

dlouhovlaska řekl(a)...

Ahoj Katko,

fáma, že "britská univerzita = česká střední" mi přijde jako velká hloupost. Na gymplu získáš všeobecný rozhled a učíš se - dá se říct - vše. Univerzity jsou ovšem od toho, aby ti umožnili se specializovat na jeden obor. Je nesmysl očekávat, že se kurikulum obou institucí bude podobat.
Gymnázia jsou školy pro žáky - vychovávají je, disciplinují svými omluvnými listy, uvolněnkami z vyučování a zasedacím řádem.
Na britské univerzitě je ti dána velká svoboda, a tudíž i zodpovědnost. Docházíš na přednášky, kde jsou ti předávany znalosti, které ovšem nejsou kompletní. Je pouze na tobě, zda využiješ tu myriádu možností, kterými můžeš na kampusu prohloubit své znalosti. A věř mi, že až tam budeš, tak si ty znalosti budeš chtít prohlubovat. Díky univerzitním knihovnám se taky budeš moci věnovat i jiným oborům (já se ve volném čase vzdělávám ve filozofii, teologii a mandarínštině). V seminářích je ti dána možnost diskutovat s profesory a spolužáky o daných tématech a to tě naučí přemýšlet a argumentovat (semináře jsou na celém vyučování nejlepší).
Britská univerzita tě připraví na globální svět práce (ta česká jenom na omezený život v ČR) a je výborným odrazovým můstkem. Co mě zde nejvíce překvapilo, byla ta neuvěřitelně pozitivní atmosféra. Zatrpklí učitelé, kteří se děsí otázek a svému oboru občas ani pořádně nerozumí, zde nejsou. Naopak jsou velice přátelští, chtějí ti pomoct a motivují tě.
Nemluvě o tom, že studentský život v UK se nedá poměřovat s ČR. Existují zde desítky všemožných společenských a sportovních klubů, které jsou ochotny učit i úplné začátečníky. Velké množství zahraničních studentů zpestří tvůj život a naučí tě strašně moc o tom, jací lidé jsou (v ČR bys stále byla v kruhu české/slovenské mentality). A také koleje jsou mnohem živější a společenštější, ptž se všichni chtějí znát.

Studium na britské univerzitě je jedna z nejlepších věcích, která se mi kdy udála, a ani jednou se mi nechtělo to vrátit. Strašně moc tě to obohatí. Jestli máš nějaké další dotazy, tak neváhej a ptej se - email je dlouhovlaska.blog@email.cz

Btw, studuji film. Kdyžtak si počti další příspěvky v sekci "studium", kde píšu o životě na britské univerzitě.

Okomentovat